_Thon Mun Community Center_

“Education should be available to all, not just to a privileged few.” _ Aung San Suu Kyi

This simple premise forms the basis of the work of Project Little Dream, a charitable organisation set up to construct village schools in Cambodia. Children in rural Cambodia live too far away from the state schools and have little, or no access to education. The architectural division of Project Little Dream is formed by a team of architectural students, engineering professionals and Cambodian workers, supported by a team of volunteers. They are responsible for designing, planning and constructing the school projects.

29_Cambodia_Thon-Mun-Community-Centre_general view

General view of the school

Thon Mun Community Center, completed in January 2011, is the third school by Project Little Dream. Located 12 km west of the provincial town of Takeo, the school occupies part of the village pagoda area.

The structure actively engages the surroundings through its use of local bamboo and timber, aiming to provide a healthy and sustainable learning environment. Two classrooms, raised on timber platforms, are enveloped by a series of porous bamboo screens. The classroom volumes stand apart from each other, creating a physical and visual link to the rice fields beyond.


View from the rear, showing the shaded corridor between the two classroom volumes

The bamboo screens are continued on the ceiling, which spans across the two classrooms, providing shade to the corridor.




The classrooms serve children aged 5 to 15


Over 130 children attend daily

The bamboo screens were chosen to enhance the premise that the school is a place free for all to use. There are no solid walls separating the inside from the outside.  The school was designed with sustainability and energy efficiency in mind. The key features are:

Double roof: The gap between the two roofs aids in separating the heat absorbed from the upper roof, making the rooms cooler below.

Raised wooden platform: The gap between the ground and the floor avoids the direct transfer of heat absorbed from the ground.

Bamboo walls: Space between the bamboo columns allows full ventilation and a controlled amount of sunlight.

Local materials: Wood and bamboo are sourced and bought locally.

The sanitation facilities, completed in 2013, employed a heavier approach. The gabion walls were constructed using rubble collected from temples destroyed in the area, to fill the wire cages.With the help o65 volunteers and local craftsmen, the centre was completed in two winter phases.


The Sanitation Facilities


Volunteers and local team pose in front of the gabion wall of the Sanitation Facility


site plan


plan and sectional elevations

29_Cambodia_Thon-Mun-Community-Centre_long section

long section

29_Cambodia_Thon-Mun-Community-Centre_cross section

cross sections



All photos and drawings: Project Little Dream